10 símptomes per a la detecció precoç de l’Alzheimer

alzheimer

El proper 21 de setembre serà el DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER. Des de “Know Alzheimer”, iniciativa dels professionals involucrats en l’atenció i la cura de les persones que pateixen malaltia d’Alzheimer i de les associacions de familiars de pacients, han elaborat un decàleg de deu signes d’alarma que s’han de tenir en compte per a la detecció precoç de l’Alzheimer:

1.- Canvis de memòria que afecten la vida quotidiana: oblidar informació apresa, demanar la mateixa informació repetidament o dependre d’ajuts per fer coses que abans feia de manera autònoma és un dels senyals més comuns i coneguts d’aquesta malaltia. En general, els oblits corresponen a la informació apresa. També és freqüent no recordar les dates o els esdeveniments importants.
2.- Dificultat per a planificar o resoldre problemes: algunes persones ja no poden planificar com abans o seguir un pla. Tampoc, per exemple, poden seguir els passos d’una recepta o gestionar els comptes mensuals. Tenen problemes per centrar-se i es tornen una mica més lents per emprendre les tasques.
3.- Dificultat per a exercir tasques habituals a casa, a la feina o en el seu temps lliure: poden trobar-se que comença a costar finalitzar les tasques quotidianes. Fins i tot, poden tenir problemes per arribar a un lloc on solien anar sempre, administrar pressupostos a la feina, o recordar-les regles d’un joc al qual han jugat sempre.
4.- Desorientació en temps i lloc: les persones amb malaltia d’Alzheimer obliden sovint les dates, les estacions de l’any i el pas del temps. Poden no recordar on es troben o com van arribar fins aquí. La diferència amb els canvis associats a l’edat és que la confusió seria una estona i després ho recorden. 5.- Dificultat per comprendre imatges visuals i relacionar objectes en l’entorn: les dificultats per llegir, analitzar les distàncies i establir un color o el contrast són alguns dels símptomes. També poden tenir problemes de percepció i passar per davant d’un mirall i no adonar-se que el que veuen és el seu propi reflex.
6.- Problemes nous en el llenguatge oral i escrit: poden tenir dificultats per seguir o participar en una conversa. És freqüent que enmig de la xerrada s’aturin i s’oblidin el que anaven a dir o repeteixin moltes vegades el mateix. A vegades no troben la paraula correcta o utilitzen termes incorrectes.
7.- Col · locar objectes fora del seu lloc habitual i ser incapaços de recuperar-los: és comú que les persones amb Alzheimer deixin coses com el comandament de la televisió o el rellotge fora del seu lloc i que no puguin recordar els seus passos anteriors per trobar-les. A vegades acusen a altres de robar-los. Amb l’avanç de la malaltia això pot passar més sovint.
8.- Disminució o falta de judici per prendre decisions: és possible que regalin quantitats exagerades de diners a algú que vulgui vendre’ls alguna cosa. També pot succeir que comencin a prestar cada vegada menys atenció a la seva cura personal.
9.- Pèrdua d’iniciativa a la feina o en les activitats socials: poc a poc van perdent les ganes de fer algun passatemps, de trobar-se amb amics, de involucrar-se en projectes o practicar esport.
10.- Canvis en l’humor o en la personalitat: pateixen canvis de personalitat i es poden convertir en persones confoses, receloses, deprimides, temoroses o ansioses. També poden  enfadar-se més fàcilment.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en detecció precoç, Salut Pública i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 10 símptomes per a la detecció precoç de l’Alzheimer

  1. Retroenllaç: Alzheimer: la memòria que s’escapa | CAP Sant Boi – Sant Vicenç

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s