20 de març, dia mundial de la felicitat

felicidad 20 de març, dia mundial de la felicitat. “La felicitat s’aconsegueix quan, el que un pensa, el que un diu i el que un fa estan en harmonia» (Gandhi); “La felicitat no s’aconsegueix amb grans cops de sort, sinó amb petites coses que ocorren tots els dies “(Franklin). Avui és un dia per entendre que la felicitat no es compra, sinó que es crea i es gaudeix amb delit en cada moment de la nostra vida. Un dia per recordar que més de la meitat dels espanyols diem sentir-nos feliços o molt feliços. Un dia per saber que amb tres passos senzills, avalats per la ciència, podem sentir-nos encara més feliços: meditar (la consciència plena redueix l’ansietat i millora la nostra salut mental per contemplar els problemes amb equanimitat i trobar millors solucions); registrar els moments alegres (escrivint-) i, desitjar felicitat a altres persones (els pensaments altruistes i de gratitud reporten més felicitat que els associats a rebre).

Salut física

El dolor físic afecta la resta d’àmbits, en negatiu (d’entrada) i en positiu (després de treballar-). El dolor ajuda a simplificar la vida i a quedar-se amb l’essencial. I obliga a pensar i a viure més. “En el meu sofriment mano jo”, afirma López-Petit. Tenint cura dels verbs que utilitzem en diàlegs interns (pensaments) i en diàlegs externs (converses): “tenir” dolor millor que “ser” dolor.

Salut Emocional

L’ordre dels factors sí que altera el producte: jo amb mi abans que jo amb tu i abans que nosaltres. Les companyies aèries ho tenen clar: “abans d’atendre als altres, poseu-vos vostè la mascareta”. Aquest jo en minúscules que decideix evitar els riscos de la inflamació patològica i tòxica que representa l’ego. Aquest jo amb mi que gestiona, a través de la creació de pensaments objectius, justos i realistes, les emocions i les decisions. Reprogramándose i empoderant per, sumant, compartint i cooperant, crear una primera persona del plural (nosaltres) saludable i solidària. I, després, el jo amb tu: sembrant confiança i honestedat; i contagiant emocions saludables, a través de verbs i paraules claus ( “si us plau”, “m’agradaria”, “Què et sembla si …?”, “gràcies”, “perdó”). Utilitzant el llenguatge (verbal i no verbal) com a placebo i no com a esquer; amb paraules facilitadores i alliberadores, curatives i cuidadores. Sanadores.

Salut social

Vam començar a parlar de malaltia social (marginació, rebuig, agressió) amb l’aparició del vih / sida, que a més de desestructurar les defenses de l’organisme, va desestructurar la societat: un veí cordial es convertia, davant la sospita d’un possible portador del virus, en un enemic agressiu. Repte: que el nosaltres no sigui a costa del jo, ni del tu. Proposem treballar per aconseguir estratègies que permetin “guanyar / guanyar”, respectant i sumant objectius i talents, desitjos i esforços. I tenint cura de les preposicions: “amb” millor que “contra”, o que “sense”. I la copulativa ( “i”) millor que la disjuntiva ( “o”) o que l’adversativa ( “però”).

Salut espiritual Heath diu que trobar sentit en el relat d’una vida és un acte de creació. Explorar la memòria, construir un relat dels èxits i dir de forma explícita i reiterada les coses belles; perquè és fonamental tenir clar el sentit de la vida, el do, la vocació. Fent de la vida una mica memorable, a través dels ideals i els valors que estimulen l’esforç. Construir un relat, on cada persona viva la pròpia vida com a autora, directora i protagonista. Amb h-ànima; amb les hacs d’humilitat, honestedat, fets, habilitats, humor i heroisme; deixant empremta amb un projecte en el qual cada persona tingui el seu buit, el seu lloc. Conjugant silencis, senzillesa i sobrietat. Per arribar a l’essencial i per fer de la pròpia vida una obra d’art.

Epíleg

Proposem un final feliç: incorporar l’àmbit de la salut espiritual en els nostres dites i fets salubristes. Deia Torres: “La salut és un estat plaent de la persona en el físic (” em trobo bé físicament “), en el psicoemocional (” em sento bé amb mi mateix / a “) i en el social (” em relaciono bé amb els i les altres “)”. I, humilment, afegim ara: “i en l’espiritual” ( “he trobat un sentit a la meva vida”). Celebrem cada 20 de març el Dia Mundial de la Felicitat, com aquest estat de benestar en el físic, en l’emocional, en el social i en l’espiritual. Cada vegada amb més autonomia personal i llibertat col·lectiva. Amb major lucidesa i saviesa. Amb més amor i harmonia. Més feliços cada dia.


Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Salut Comunitària, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s