Hem après alguna lliçó de North Karelia?

antioxidantes

A NorthKarelia, una província de Finlandia es va portar a terme els anys 70 una estratègia poblacional de prevenció primària , desenvolupada durant 40 anys, l’objectiu de la qual era reduir els principals factors de risc (tabac , colesterol sèric i pressió arterial sistòlica) associats a la mortalitat cardiovascular , els resultats van ser espectaculars amb disminució de la mortalitat cardiovascular de la població en el 73% , un èxit sense precedents.

Les dades – recollides sistemàticament cada 5 anys – van mostrar una reducció sostinguda dels tres factors de risc (excepte el colesterol sèric que va augmentar lleugerament entre 2007 i 2012). En 40 anys, la mortalitat per malaltia coronària va disminuir de 643 a 118 morts en homes i de 114 a 17 en dones per 100.000 habitants. En els 10 primers anys de la caiguda de la mortalitat va ser gairebé del 50% del total de l’estudi. Amb posterioritat a la primera dècada, es van implementar mesures de prevenció secundària com l’aspirina, betablocadors, IECAS o estatines, i més tard la cardiologia intervencionista que es va expandir al final dels anys 80. Per tant, els resultats de la primera dècada s’expliquen per la prevenció primària, però a partir de llavors cal incloure el benefici addicional de la prevenció secundària. En tot cas, d’acord amb l’OMS, la prevenció primària és l’estratègia principal per reduir la càrrega de malaltia i la mortalitat de la malaltia coronària.

Estratègia: En comptes d’intentar convèncer els habitants de Karelia per canviar els seus hàbits i difondre les virtuts de la dieta mediterrània, la estratègia va consistir en modificar l’entorn social que comportava aquest tipus de dieta. No serveix de rés tenir el millor programa per reeducar a la població en matèria d’alimentació si aquesta no te possibilitats reals de canviar la dieta. Es a dir, es pot educar a la gent per què mengi sa però si no tenen accés fàcil al menjar saludable, el programa serà un fracàs.

Les activitats comunitàries, les estratègies poblacionals, el treball en xarxa, l’empoderament de la població són les accions a treballar dia a dia. Per portar-les a terme els professionals d’Atenció Primària hem de sortir de les consultes i les polítiques Sanitàries han d’estructurar-se per facilitar aquestos tipus d’activitats.

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats comunitàries, Prevenció, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s